2013. augusztus 31-től kezdődően csak azokat a pénztárgépeket lehet forgalmazni, illetve használni, amelyek folyamatos online (azaz állandó elektronikus) kapcsolatban állnak a NAV szervereivel.

1. lépés:

Az üzemeltető közvetlenül, vagy könyvelője ügyfélkapuján keresztül elektronikus úton megigényli a NAV-tól a pénztárgép üzembehelyezési kódját (PTGREG nyomtatvány).

2. lépés:

Amennyiben az üzemeltető megkapta a NAV-tól (1-2 nap) az egyedi kódját, kiválaszthatja a kínálatból a neki megfelelő pénztárgépet. Ebben az esetben fontos meggyőződni arról, hogy a pénztárgép rendelkezik-e forgalomba hozatali engedéllyel. Az engedélyt az MKEH (Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal) adja meg. Ez az információ az alábbi oldalon érhető el:
http://mkeh.gov.hu/meresugy/penztargepek_taxameterek/forgalmazasi_engedelyek

3. lépés:

Ha megvan a kiválasztott típus, akkor fel lehet venni a kapcsolatot a forgalmazóval vagy a viszonteladóval. Érdemes megérdeklődni, hogy a vételár mellett milyen járulékos költségek jelentkeznek a vásárláskor. (Havi kommunikációs költség, beüzemelési díj egyéb szolgáltatási díjak stb.)

4. lépés:

Amennyiben a vevő kiválasztott pénztárgép megvásárlása mellett dönt, az értékesítő megköti a vevővel az adásvételi szerződést, a kommunikációs szerződést és igény szerint az átalánydíjas szerviz-szolgáltatási szerződést.

5. lépés:

A pénztárgép megvásárlása után a NAV által erre feljogosított műszerész az üzembehelyezési kód alapján beüzemeli a pénztárgépet, aktiválja a kommunikációt a NAV-val és felprogramozza az üzemeltető adatait. Elkészíti a pénztárgépnaplót és a szükséges dokumentációt, végül saját plombanyomójával hitelesíti a pénztárgépet.